I Makedonke će dobiti Strategiju ženskog poduzetništva


U okviru WED-a, Svjetskog dana poduzetnica, u Skopju je održana završna konferencija europskog projekta WE Contribute, iskustva poduzetnica - prilike i prepreke na kojoj su sudjelovale i članice splitske Udruge poslovnih žena Krug kako bi dale podršku makedonskim kolegicama i prenijele naša iskustva. Ukupno je bilo 149 sudionica iz Makedonije, Tađikistana, te Splita i Šibenika. Glavni cilj konferencije projekta čiji su nositelji MIR Foundation i Udruga poslovnih žena Makedonije,  je postignut, a to je da je makedonska Vlada prihvatila izradu Strategije ženskog poduzetništva.

  • Izuzetno smo sretne zbog toga jer smo na neki način izradu Strategije nametnule makedonskoj Vladi, a ona je izuzetno važna za raspoznavanje uloge žena u poslovnom svijetu ali i njegov cjelokupni razvitak, kazala je Dragica Jerkov, predsjednica splitskog ogranka Krug-a koja je pripremala konferenciju i kao ekspert GTF-a (jednog od partnera projekta) kako bi podacima “razoružala” političare.

Naime, najvažniji segmentu razvitku poduzetništva su mala i srednja poduzeća koja su fleksibilnija i time lakše prilagodljiva na promjene.                                        

Zašto su u tome bitne baš žene? Radno mjesto koje otvori žena poduzetnica je sigurnije pošto su ženska poduzeća manja i fleksibilnija na promjene , žene vode veću brigu za zaposlene, kvalitetu i međusobne odnose , žene više podupiru zaposlene u njihovim ambicijama , žene više ulažu u školovanje zaposlenih , žene ne mjere uspjeh samo profitom, već i zadovoljstvom kupaca, razvijanjem sposobnosti zaposlenih i dobrim međuljudskim odnosima, žene su spremnije na timski rad, važniji im je uspjeh organizacije ili neke ideje nego ego I stvorile su novu kategoriju - socijalno poduzetništvo – briga o skupinama nemoćnih, bolesnih i zanemarenih od društva. Upravo je to socijalno poduzetništvo nužno u kapitalističkom svijetu u kojemu je profit najvažniji.

Dobra suradnja makedonskih I naših poslovnih žena započela je njihovim posjetom Splitu u kolovozu ove godine, pa su naše poduzetnice tada pozvane na studijsko putovanje od Skopja do Ohrida. Domaćinstvo je bilo sjajno od smještaja do trodnevnog programa u kojemu je bilo zanimljivih izgleda, razgleda, šopinga i naravno vrhunske hrane I zabave.

Počelo je u Ohridu, cjelodnevnim izletom u najstariji grad na svijetu poznat po biserima. Naša domaćica Suzana Naumovska I njezin suprug, profesor povijesti i arheologije upoznali su Dalmatinske s bogatom povješću toga grada sa 265 crkava. Naravno, nije propuštena prilika za kupnju I priču o biserima , te uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi. Drugi dan putovanja provele smo u vinariji Tikveš u Kavadarcima, jednoj od najvećih na tom dijelu Europe I to baš na dan kušanja mladih vina. Zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu s našom Dragicom Jerkov, Nina Janevska, koja je sa suprugom, vlasnica velebne vinarije poznate diljem svijeta, priredila nam je pravi VIP doček u dvorani dostojnoj dvorca, s vhunskom hranom i vinima.

Ništa manje nije bio zanimljiv ni obilazak Skopja, grada spomenika i “instant povijesti” kako je kazala naša prijateljica Disoska, a pjesme i hrane je bilo na svakom koraku.

Tako je to kad se sastanu žene, pomiču se granice, uživa se i radi istovremeno. 

Komentari
* E-mail će biti objavljen na web stranici.