Poslovne žene u Republici Hrvatskoj prvi su se puta organizirale 1992. kao Sekcija poslovnih žena pri Hrvatskoj udruzi menadžera CROMA. Muški kolege od početka su podržavali takvo okupljanje jer su se kolegice organizirale radi promocije sposobnih, vrijednih, odlučnih i etičnih poslovnih ljudi, osobito poslovnih žena, čiji velik potencijal nije prepoznat ili nije dovoljno cijenjen u postojećem okružju.

Od početka organiziranja poslovne žene Hrvatske su se povezale s međunarodnim organizacijama poslovnih žena, na prvom mjestu s FCEM i AIDDA. Ovaj kontakt najviše možemo zahvaliti velikom angažmanu gospođe Ette Carignani koja je i KRUG uvela u ovu najveću svjetsku organizaciju.

Pojavljivanje hrvatskih poslovnih žena na svjetskoj sceni uvjetovalo je osnivanje samostalne organizacije i tako je u studenom 1995. godine osnovan KRUG.


Prva predsjednica KRUGa Vlasta Konjevoda Krajinović (danas Host) vodila je KRUG kroz burne dvije godine borbe za pronalaženjem vlastitog puta razvoja Udruge. U tome joj je pomagala predsjednica Izvršnog odbora KRUGa Diana Vranković i predsjednica prvog ogranka KRUGa u Splitu Jadranka Radovanić

KRUG je postao Udruga poslovnih žena Hrvatske koje rade na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu, poticanjem ženskog poduzetništva, poslovne kulture i etike poslovanja.

Aktivnosti Kruga su edukacija, umrežavanje, promocija postignuća poslovnih žena, djelovanje prema javnim organizacijama i institucijama, te povezivanje sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu (Misija KRUGa).

Predsjednica KRUGa u dva mandata Amelia Tomašević uvela je KRUG u treće tisućljeće i informatičku svakodnevicu.

Druženja članica kao neposredni oblik komunikacije i suradnje između članica postale su redovan mjesečni oblik djelovanja u Zagrebu i svim ograncima.

Održavaju se redovne tribine kojih je do danas održano više od 80, okrugli stolovi i seminari kojih je također bilo mnogo i to više od 60 u različitim gradovima i iz različitih područja interesa članica KRUGa.

Na inicijativu prof. dr. sc. Božene Jokić (Horvat) KRUG 1998. godine započinje s ostvarenjem projekta „Poslovna žena, društveni položaj, karijera, obitelj“

Hrvatska gospodarska komora prva je prepoznala važnost razvoja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj i od početka se uključila u aktivnosti promicanja i poticanja ženskog poduzetništva.

KRUG je s HGK ostvario najužu suradnju koju razvija već 20 godina, a predsjednice Županijskih komora HGK (Split, Dubrovnik, Pula) aktivno su se uključile u rad KRUGa.

Svjetski dan poduzetnica koji se od 2002. godine slavi na poticaj svjetske krovne organizacije poduzetnica FCEM, KRUG obilježava svake godine u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.


KRUG je u mandatima predsjednice Biserke Preininger Fižulić realizirao prvi projekt o poduzetnicama u RH, a ostvareno je i formalno uključivanje u svjetsku krovnu organizaciju FCEM, i u organizaciju mediteranskih poduzentica AFAEMME.

Povezivanje s međunarodnim organizacijama i suradnja s poslovnim ženama u svijetu značajan je izvor informacija i poslovnih prilika za poduzetnice u Hrvatskoj, a isto tako i za poduzetničko organiziranje i unapređenje ženskog poduzetništva u čitavoj regiji.

Članice prema svojim mogućnostima i potrebama često sudjeluju u međunarodnim forumima o kojima dobivaju informacije putem KRUG NETa.

Na temeljima ideje pok. profesorice dr. sc. Božene Horvat KRUG je ostvario značajne projekte praćenja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. U suradnji s Institutom za međunarodne odnose i prof. dr. sv. Aleksandrom Štulhoferom realizirali smo prvi projekt Poslovna žena, društveni položaj, karijera obitelj - Zagreb, 2002.

Naša članica i predsjednica ogranka Rijeka prof. dr. sc. Ivanka Avelini Holjevac sa suradnicima realizirala je projekt Žene u poduzetništvu - Rijeka, 2005.

Zahvaljujući upornosti i entuzijazmu Jadranke Radovanić, prve predsjednice HGK Županijske komore Split i predsjednice Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora kao i predsjednice KRUGa u mandatu 2007-2009. godina započet je prvi puta u RH projekt statističkog praćenja ženskog poduzetništva, temeljem čega su realizirani sljedeći projekti:
  • Žensko poduzetništvo u RH 2006 - 2008 - Zagreb, 2009.
  • Izvještaj o zastupljenosti žena u poduzetništvu, znanosti i politici - Zagreb, 2009.
Znanstvenu obradu prikupljenih statističkih podataka KRUG je realizirao u suradnji s prof. dr. sc. Mirjanom Pejić Bach u projektu Ostvarenje potencijala žena u poduzetništvu, znanosti i politici u RH - Zagreb, 2010.

Na inicijativu KRUGa Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva od 2004. godine provodi projekt poticanja ženskog poduzetništva.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom, uz potporu Odbora za ravnopravnost spolova Sabora RH i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH KRUG od 2002. godine obilježava svakog trećeg petka u svibnju Svjetski dan poduzetnica.


KRUG je sudjelovao u izradi Strategije razvoja ženskog poduzetništva u RH od 2010. do 2013 i Akcijskog plana za provedbu Strategije.

KRUG je organizirao Okrugli stol “Povežimo se, zajedno smo jače!”, održan 19.10.2009. u HGK, kojom prigodom je predstavljen i prvi Katalog članica. U radu okruglog stola sudjelovale su gđa Gordana Sobol, predsjednica Saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, gđa Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, gđa Tajana Kesić-Šapić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, gđa Nela Jurić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, gđa Jadranka Radovanić, predsjednica Županijske komore Split, predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora te članica Izvršnog odbora Kruga, gđa Smiljana Leinert Novosel, profesorica na Fakultetu političkih znanosti.

KRUG je, zahvaljujući Jadranki Radovanić, dugogodišnjoj predsjednici Foruma i osnivačici KRUGa, od osnivanja Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora uključen u aktivnosti Okruglog stola za žensko poduzetništvo.

Sudjelovali smo i u radu svih pet do sada održanih Kongresa o ženskom poduzetništvu koje je Forum organizirao.

U mandatu Jadranke Radovanić kao predsjednice KRUGa ostvaren je niz značajnih ciljeva kao što je razvoj međunarodnih aktivnosti i osobito realizacija projekta statističkog praćenja ženskog poduzetništva u Republici Hrvatskoj.

U KRUGu je do danas organizirano više od 70 druženja u svim ograncima diljem Hrvatske. Na tim druženjima osnovni je cilj predstavljanje i međusobno upoznavanje članica, kao i razmjena iskustava i uspostavljanje poslovnih odnosa među članicama.

Izvršni odbor KRUGa održao je više od 100 sjednica na kojima je raspravljano i odlučivano o aktivnostima i razvoju KRUGa, organizaciji Udruge, prijemu novih članica. U radu Izvršnog odbora do danas je sudjelovao cijeli niz vrlo uglednih i aktivnih članica koje su svojim predanim radom doprinjele 20 godišnjem postojanju KRUGa s odličnom perspektivom za daljnji razvoj.

Organizirali smo 50-tak tribina, okruglih stolova i seminara, uvijek u skladu s interesima i potrebama članica. Svoje ideje i poticaje članice u pravilu iznose putem KRUG NET mreže koja svakodnevno povezuje KRUŽICE već čitavo desetljeće.

Već smo 9 puta obilježili Svjetski dan poduzetnica koji se od 2002. obilježava na poticaj naše krovne svjetske organizacije FCEM i zahvalni smo bivšim Predsjednicima RH Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću, kao i Predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarević što su važnost ovog događaja prepoznali i odazvali se pozivu KRUGa da budu tradicionalni pokrovitelj ove svečanosti.

One su naše vodilje koje nas preko 25 godina usmjeravaju i vode u pravom smjeru

Zorana Ivić

predsjednica 2021 - 2023

Gordana Restović

predsjednica 2018 - 2021

Sofija Šmitran

predsjednica 2014. - 2018

Terezina Orlić

predsjednica 2013. - 2014.

predsjednica 2009.-2011.

predsjednica 2007.-2009., 2011.-2013.

predsjednica 2004.-2005.

predsjednica 2002.-2007.

predsjednica 1998.-2002.

predsjednica 1995.-1998.