Poslovne su se žene u Hrvatskoj prvi puta organizirale 1992. kao Sekcija poslovnih žena pri Hrvatskoj udruzi menadžera CROMA. Ulazak u Svjetsku organizaciju žena poduzetnica uvjetovao je osnivanje samostalne organizacije. Tako je u studenom 1995. godine osnovan Krug kao Udruga poslovnih žena Hrvatske koje rade na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu i to poticanjem ženskog poduzetništva, poslovne kulture i etike poslovanja kroz šest ogranaka. Danas je u Vijećnici HGK proslavljena 25. obljetnica postojanja zagrebačkoga ogranka.

 U ime Kruga Zagreb prisutnima se obratila članica Uprave Pleter-usluge i predsjednica zagrebačkoga ogranka Kruga Martina Puljić te je zahvalila članicama na dosadašnjem radu. Naglasila je da je ovakva dugovječnost ogranka dokaz da unatoč okolnostima i izazovima postoji volja da se promovira interes svih članica zajednice na razini društva. „Ustrajnost, zalaganje i volja žena članica ogranka Zagreb naše su temeljne vrijednosti,“ naglasila je Puljić.
Povodom obljetnice predsjednica Puljić i predsjednik HGK Luka Burilović uručili su zahvalnice utemeljiteljicama, Mariji Šola i Doroteji Murković Puškarić.
„Zastupljenost žena na tržištu rada ne bi trebalo biti samo pitanje žena. Pred svima nama je još posla jer ravnopravnost može jako puno pridonijeti kako razvoju kompanija, tako i cijeloga društva. Na rukovodećim pozicijama nalazi se svega 22 posto žena, većinom u privatnom sektoru. U državnim tvrtkama taj postotak je još manji, oko 5 posto,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, naglasivši da postoji i prostor u smislu novoga Zakona o radu, koji će omogućiti fleksibilizaciju rada te omogućiti ženama da usklađuju karijeru i brigu za obitelj. Čestitao je ogranku obljetnicu te naglasio nastavak suradnje s Komorom kroz aktivnosti Udruge. 

Prije 25 godina grupa žena je vizionarski shvatila da možemo zajedno biti jače. Naš pogled na poduzetništvo i stvaranje novih vrijednosti baziran je na obitelji. Naše članice zajedno dišu, jedna drugoj pomažu. Zajedno rušimo barijere. Završilo je vrijeme kad moramo dokazivati naše vrijednosti, došlo je vrijeme kada bez našega pristupa društvo ne može na bolje,“ rekla je predsjednica Nacionalne Udruge Krug Dragica Jerkov.

Kao jedna od istaknutijih žena hrvatske poslovne zajednice, prisutnima se obratila i članica Uprave Podravka Ljiljana Šapina.  „Iznimno mi je drago da ovdje vidim i utemeljiteljice koje su u ovome od prvih trenutaka i rade na poboljšanju poslovne klime i kulture. Podravka je prepoznala vrijednost žene u poslovnom svijetu. Na izvršnim je funkcijama gotovo 50 posto žena. Od svih tvornica, u samo dvije imamo direktore, a i glavno mjesto u našoj tvornici zove se majstorica. Taj spoj pomaže i ostvariti naše rezultate,“ naglasila je Šapina.
Preko 60 posto visokoobrazovanih osoba u Hrvatskoj čine žene. Udio visokoobrazovanih žena na tržištu rada veći je od udjela muškaraca, dok je u upravljačkim tijelima situacija obrnuta. Zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj bila je oko 17 posto, a u nadzornim odborima 22 posto.

Mnogobrojne aktivnosti Udruge Krug – edukacije, poslovne konferencije, promicanje dobrih primjera poslovne prakse, iskoraci na strana tržišta, ali i promoviranje primjerene poslovne kulture, etičnosti i morala u poslovanje – pridonijele su da su danas žene poduzetnice prisutne u sve više segmenata gospodarstva, od manjih tvrtki do multinacionalnih kompanija koje vode i u njima uspješno rade žene poduzetnice, ujedno i članice Kruga. 


Komentari
* E-mail će biti objavljen na web stranici.