Treća po redu godišnja konferencija Hrvatske udruge poslovnih žena Krug pod nazivom „Žene u luci različitosti“ održana je 9. ožujka 2020. u hotelu Bonavia Plava Laguna  u Rijeci, aktualnoj Europskoj prijestolnici kulture. Ovogodišnja konferencija, u organizaciji riječkog ogranka Kruga i HGK – Županijske komore Rijeka, bavila se pitanjem položaja žena u društvu koje su na vodećim upravljačkim pozicijama, ženama koje uspješno „plivaju u muškim vodama“, kao i odnosnom žena prema radu i rada prema ženama. 

Konferenciju je otvorila doc. dr. sc. Gordana Nikolić, predsjednica Udruge Krug – ogranak Rijeka, naglasivši kako joj je iznimno drago da se okupilo toliko žena što je još jednom dokaz da smo zajedno jače i možemo više.
Dr. sc. Vidoje Vujić, predsjednik Županijske komore Rijeka, naglasio je kako je upravo Primorsko – goranska županija jedna od prvih imala radnu skupinu koja se bavila Zakonom o ravnopravnosti spolova te kako se Udruga poslovnih žena Krug proširila na područje cijele Hrvatske, pa tako danas broji čak šest ogranaka.
Dragica Jerkov, predsjednica nacionalnog Kruga, u svojem se govoru osvrnula na neke činjenice koje želimo promijeniti, pa tako „nailazimo na „stakleni plafon“ u napredovanju, ali sve su to prepreke kojima smo doskočile. Sva snaga je u nama i najvažnije je pobijediti sebe same i strah u nama da nešto ne možemo.“

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Marko Filipović, istaknuo je da je Rijeka uvijek bila posebna i da mu je izuzetno drago da ova konferencija nosi ime „Žene u luci različitosti“, a izdvojio je i jedan povijesni podatak da su žene u Rijeci 1920.g. izborile pravo na obrazovanje.
Petar Mamula, dožupan Primorsko – goranske županije, činjenicu da smo jedna od najrazvijenijih županija tumači i velikim brojem žena u upravnim tijelima, pa tako od 11 upravnih tijela, 8 vode žene. 

Prvi panel, „Kako žene upravljaju?“ moderirala je Ermina Duraj, voditeljica Kabineta župana Primorsko – goranske županije, a sudionice panela bile su: Mirela Ahmetović, saborska zastupnica i načelnica Općine Omišalj, uskoro doktorica znanosti iz područja ekonomije, Senka Šubat, nekadašnja načelnica PU Primorsko-goranske, Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, Irena Peršić Živadinov, doktorica znanosti i direktorica TZ Kvarnera, Ermina Lekaj, saborska zastupnica nacionalnih manjina te Romana Jerković, profesorica na Medicinskom fakultetu u Rijeci, nekad saborska zastupnica, odnedavno EU parlamentarka. Sve su se panelistice složile da morate voljeti ono što radite i u potpunosti biti tome posvećeni, a koliko ste jaki ni sami ne znate dok ne krenete. Inat je ono što ih je često vodilo na njihovom poslovnom putu, ali uvijek su se trudile ostati svoje i biti vođe, a ne šefice. Romana Jerković istaknula je: „Mnogo sam puta na svojoj koži osjetila što znači živjeti u društvu koje je skrojeno po mjeri muškaraca.“ Za razliku od nje, Mirela Ahmetović kad su u pitanju muško – ženski odnosi ima jasan stav: „Nisam dozvolila da se činjenica da sam žena uopće ističe i mogu reći da danas ne osjećam nikakvu neravnopravnost među svojim muškim kolegama.“

Drugi panel, „Žena i more“ moderirala je doc. dr. sc. Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR. Koliko im je more oduvijek bilo inspiracija, kako su iz svake neprilike stvorile novu priliku, čemu se vesele u poslu kao i kako surađuju sa svojim muškim kolegama spremno su govorile panelistice: Jelena Cvitanić – Herak, direktorica i vlasnica tvrtke „Lantina“ koja je izdavač nautičkog magazina Burza Nautike i nautičkog web portala, Linda Poščić Borovac, direktorica „Crocona“, tvrtke s tradicijom dugom gotovo tri desetljeća na domaćem i međunarodnom tržištu brodskih sustava i opreme, Ljiljana Ivetac, vlasnica agencije „LD“ koja stoji iza organizacije međunarodnog jedriličarskog događaja „Fiumanka“, Dijana Mihaljević, ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar – Kraljevica – Kostrena i Teuta Duletić, izvršna direktorica projektantske tvrtke u brodogradnji „Metal Shark Hrvatska“. Govoreći o Fiumanki, međunarodnom jedriličarskom događaju i jednoj od najvećih manifestacija u Rijeci, Lili Ivetac istaknula je: „U Fiumanki sam objedinila i posao i ljubav. Sve što sam imala stavila sam na kocku, ali to mi je bio još jači motiv. Voljela bih da se govori o uspješnim pojedincima u našem društvu, a ne o muškarcima i ženama.“ Sudionice panela istaknule su da su uvijek duboko vjerovale u ono što rade i da jedino sa znanjem i kompetencijama možeš nešto postići. Žene se trebaju puno više truditi i dokazivati, no svakako trebaju očuvati svoj integritet i ne živjeti tuđe predrasude i tuđa uvjerenja, neki su od zaključaka ovog panela.

Treći panel pod nazivom „RADiONA“, dobio je ime prema diplomskom radu Milene Pačić, Petre Hlača, Lee Sečen Matošević i Antonele Glavić koje su uz Loredanu Maras, marketing menadžericu trgovačkog centra ZTC, koja je sudjelovala u tom  diplomskom projektu, kao panelistice iznijele priču s kojom se mogu poistovjetiti sve žene koje su se susrele s bilo kojim oblikom rada u životu. Ovo istraživanje zapravo zadire u duboku problematiku odnosa rada i žene koji je svakako vrlo kompleksan i otvara mnoga pitanja o kojima će se sigurno još godinama raspravljati.

 

Komentari
* E-mail će biti objavljen na web stranici.