Nagrađivanjem najboljih obilježen Svjetski dan poduzetnica

Branka Babić, Mirna Lončar Stražičić i Katica Ercegović dobitnice su priznanja za 2018.

Hrvatska udruga poslovnih žena Krug u suradnji s HGK – Županijskom komorom Split obilježila je danas u splitskoj Komori Svjetski dan poduzetnica, prigodom čega su dodijeljene nagrade najuspješnijoj poduzetnici, menadžerici i poduzetnici u domeni socijalnog poduzetništva u 2018. godini.

‘’Udio žena u vlasništvu trgovačkih društava u Hrvatskoj rastao je od 2010. godine naovamo od 17,3% do 21,9%, koliko je iznosio u 2017. godini, te lagano raste i dalje. Potencijal žena u poduzetništvu u vremenima koja dolaze dragocjen je za svako društvo, jer žene u poslovanju ne stavljaju profit na prvo mjesto već osobu i međuljudske odnose'' poručila je predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, Dragica Jerkov. 

''U zakonskoj podlozi koja ženama jamči identično pravo na osnivanje tvrtke, jednakost plaća, vodeća mjesta u tvrtkama i upravljanje imovinom Hrvatska dobro stoji, međutim, s druge strane u Hrvatskoj žene drže tek svaku petu tvrtku. Današnje nagrađene poduzetnice i menadžerice inspiracija su za sve one koje se tek trebaju odvažiti, a HGK se pri tom zalaže za okruženje koje će poduzetništvo žena, povrh svih tereta s kojima se svaki poduzetnik nosi, lišiti dodatnih tereta'', rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović. ž

Poduzetnicom godine proglašena je Branka Babić, direktorica  tvrtke Infos d.o.o. iz Splita. Tvrtku Infos, koja se bavi izradom informatičkih rješenja, Branka Babić je zajedno s partnerima osnovala 1991. godine, a već sredinom 90-ih tvrtka se svrstava u vodeće informatičke tvrtke u Hrvatskoj. Poduzetna i sklona poslovnim izazovima Babić prije pet godina otvara još jednu tvrtku, Herbium d.o.o., u sasvim drugoj djelatnosti, području prirodnog liječenja, koja  također uspješno posluje i polako širi svoje poslovanje.

Nagradu za menadžericu godine dobila je  Mirna Lončar Stražičić,  predsjednica uprave Ville Dubrovnik d.d. iz Dubrovnika. Mirna Lončar Stražičić je gotovo cijeli svoj radni vijek posvetila radu u turizmu da bi 2011. godine postala predsjednica uprave Ville Dubrovnik, jednog od najekskluzivnijih i najnagrađivanijih hrvatskih boutique hotela. Villa Dubrovnik, sa svojim  spektakularnim pogledom na Dubrovačke zidine i Lokrum, jedan je od najluksuznijih hrvatskih hotela, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih priznanja te redovito na vrhu popisa najboljih.

Poduzetnica u kategoriji socijalnog poduzetništva je Katica Ercegović, osnivačica Dječjeg vrtića Osmijeh iz Šibenika. Nakon dugogodišnjeg rada kao odgajateljica i mentorica u Gradskim vrtićima Šibenik Katica Ercegović je 2004. godine osnovala privatnu predškolsku ustanovu, s vizijom mjesta koje će osigurati poticajno okruženje za djecu te biti po mjeri djeteta. Ove godine Dječjem vrtiću Osmijeh su dodijeljena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekt ''I ti imaš razloga za osmijeh'', kojim se putem prilagođavanja radnog vremena dječjeg vrtića radnom vremenu roditelja omogućava usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Nagradu je dobitnici uručila potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj

Od ove godine nagrada za socijalnu poduzetnicu nosi ime Jadranke Radovanić, osnivačice i u dva mandate predsjednice Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, koja je godinama snažno radila na poticanju i jačanju poduzetništva žena.

Svjetski dan poduzetnica Krug obilježava od 2002. s ciljem promocije i razvoja poduzetništva žena, a ovogodišnja proslava održana je u HGK – Županijskoj komori Split pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske. 


Komentari
* E-mail će biti objavljen na web stranici.