Naša članica, Karmen Jelčić na Međunarodnoj konferenciji o istraživanju spolova
Prezentiran projekt Kruga

Našoj članici, stručnjakinji za intelektualni kapital i kolumnistici Šibenik News-a, Karmen Jelčić, pripala je čast da održi uvodno predavanje na Međunarodnoj konferenciji o istraživanja spolova (gender studies) koja je ovih dana u Rimu okupila znanstvenike iz cijelog svijeta - 150 sudionika iz trideset zemalja.
Njezino izlaganje bilo je osvrt na projekt „Intelektualni kapital kao potencijal“ koji je inicirao i 2017.godine u Splitu i Makarskoj proveo splitski ogranak a realiziran je uz potporu HGK Split, Splitsko - dalmatinske županije i HBOR-a.
Iako je riječ o lokalnom projektu organizatori i sudionici tog međunarodnog skupa o istraživanju spolova i njihovim ulogama u društvu prepoznali su njegovu globalnu relevantnost, snagu i poruku. 

"Sudionici su se uglavnom složili da žene, više od muškaraca, prepoznaju značaj nematerijalnih poslovnih čimbenika poput znanja, vještina, inovativnosti ili kreativnosti ali ih ne tretiraju kao poslovni kapital niti ih strateški koriste u ostvarivanju konkurentne prednosti. U suvremenom gospodarstvu, koje se još naziva ekonomijom znanja, kreativnom ili inovativnom ekonomijom, ali i u kontekstu turizma doživljaja poslovni uspjeh sve više ovisi o intelektu i srcu. Stoga se već samim osvještavanjem, konceptualizacijom i vizualizacijom nematerijalnog kapitala poduzetnice, bez obzira na nacionalnost ili kulturološki kontekst, mogu i trebaju osnažiti. U prilog tome ide završna primjedba jedne znanstvenice koja je izjavila kako su istraživanja pokazala da većina žena ne radi samo da bi zaradile novac nego da bi stvorile materijalnu i nematerijalnu vrijednost - za obitelj, klijente ili goste te lokalnu zajednicu u kojoj žive", kaže Karmen Jelčić.
 
Poziv za sudjelovanje na ovom uglednom skupu Karmen Jelčić dobila je zahvaljujući dvadesetogodišnjem djelovanju na popularizaciji intelektualnog kapitala i članstvu u međunarodnoj organizaciji „The New Club of Paris (NCP)“. Prije nekoliko godina potakla je osnivanje ženskog odbora pod nazivom „NCP Women Taskforce“ koji je svesrdno podržao hrvatski projekt osnaživanja žena poduzetnica kroz intelektualni kapital i time ga uzdigaodigao s lokalne na međunarodnu razinu.

Komentari
* E-mail će biti objavljen na web stranici.