U Kninu su 16. i 17. rujna održani 1. Marunovi dani u organizaciji udruge „Čarobni svijet“. Dvodnevna manifestacija posvećena je utemeljitelju hrvatske nacionalne arheologije – fra Luji Marunu. 


Predsjednica udruge Čarobni svijet Anita Ercegovac rekla je kako, nakon projekta "Virtualni Čarobni svijet" i programa "Lujo Marun - čarobni vizionar", Udruga Čarobni svijet nastavlja širiti priču o Marunu s ciljem upoznavanja šire javnosti s njegovim likom i djelom koji su neiscrpan izvor motivacije i ustrajnosti te je dodala da Knin itekako zaslužuje imati Marunove dane. 


Prvoga dana Marunovih dana organiziran je stručni skup koji  je svečano otvorio kninski gvardijan fra Josip Gotovac i uveo stotinjak sudionika u život Luje Maruna dok su djeca Udruge unijela vedri duh izvedbom igrokaza „Tko je Lujo Marun“. 



Održana su četiri predavanja. Prvo je bilo izlaganje ravnatelja Hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu dr.cs. Ante Jurčevića - Lik i djelo Luje Maruna. Drugo predavanje održala je muzejska savjetnica MHAS-a, dr.sc. Maja Petrinec koja je povezala Muzej hrvatskih arheoloških spomenika kao pravnog nasljednika s prvim muzejem hrvatskih arheoloških spomenika iz Knina te najznačajnije lokalitete koje je Marun istraživao. 


Mladi kninski arheolog Miloš Biserko, mag.arceol., približio je javnosti proces istraživanja lokaliteta do stadija koji je vidljiv javnosti pri čemu je Zdenka Gugo, predstavnica Grada Knina, iskoristila priliku kako bi javnost upoznala s idejom Arheološkog parka „Lujo Marun“ za koji je u tijeku izrada dokumentacije. 


Nakon izlaganja dr.sc. Ivane Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta u Zagrebu o održivoj gradnji, organiziran je obilazak važnih lokaliteta u Kninu i Biskupiji pod stručnim vodstvom triju gore spomenutih arheologa. 

Drugi je dan na Kninskoj tvrđavi održana svečana promocija filma „Kako je Lujo Marun spasio tvrđavu“ koji je također produkt radionica europskog projekta „Virtualni Čarobni svijet“ i raznovrsne kulturno-umjetničke radionice kojima je inspiracija bio Lujo Marun. 

Sve aktivnosti koje su organizirane u sklopu 1. Marunovih dana za posjetitelje su bile besplatne. Posebni gosti Marunovih dana bili su udruga GTF – Inicijativa za održivi razvoj iz Zagreba i  Građevinski fakultet Zagreb. 


Pokrovitelji Marunovih dana su Šibensko-kninska županija, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, TZ Knin, Kninski muzej, Općina Biskupija i Hrvatska udruga poslovnih žena „Krug“ kojima ovim putem Udruga zahvaljuje. 

Troškovi sudjelovanja, prehrane, osvježenja i prijevoza za sudionike su bili besplatni.