15. svibnja 2024. je održan 9. Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja na kojem je posebno važno mjesto zauzela Mediteranska prehrana koja je kao nematerijalna baština našeg dijela Mediterana dobila poseban status i zaštitu UNESCO-a. 

Mediteranska prehrana ima puno šire značenje od samih namirnica i načina pripreme - predstavlja čitav splet koji uključuje gastronomiju, kulturu stola, način života, održivost i kulturu. 

Alma Harašić Bremec kao predsjednica Kruga Split je moderirala panel na temu Zaštite i promocije Mediteranske prehrane u jadransko-jonskom bazenu. 

Izvanredni sudionici su iz tema svojih izvrsnosti doprinijeli boljem razumijavnju pojma MedDiet te zajedničkim promišljanjima inicirali daljnje zajedničke aktivnosti.


Joze Tomaš, predsjednik HGK ŽK Split je predstavio i upravo potpisanu Splitsku deklaraciju na temu očuvanja i promicanja mediteranske prehrane u jadransko-jonskoj regiji kao zajednički dokument gospodarskih komora, gradova i sveučilšta Posebno je inspiritivan predstavljeni primjer talijanske regije Marche, a koji je prezentirala Lindita Elezi - čitavu regiju se brendira kao destinacija Well-beinga i kvalitete života. Važno je osvjestiti važnost i potencijal naše pozicije na Mediteranu i prava koje imamo na korištenje superbrenda Mediterana s dodanom vrijednošću upravo ovog još atraktivnijeg, još pristupačnijeg ali i posebno osjeljivog dijela jadransko-jonskog područja. Imperativ je iznaći načine još uvijek prisutan način života očuvati i u njegovim povlasticama uživati. 

To će biti najbolji način promocije i daljnje zaštite i očuvanja za one koji dolaze - kako posjetitelji tako i nove generacije. Recept za najbolje rezultate se krije u suradnji, koordiniranim aktivnostima i neprestanom usvajanju i korištenju novih znanja.