Pandemija koronavirusa koja je globalno utjecala na život i poslovanje, neminovno se odrazila i na žene u poduzetništvu, a upravo su njen utjecaj i kretanja poduzetništva žena nakon pandemije bili u fokusu današnjeg okruglog stola u HGK - Županijskoj komori Split.
Okrugli stol u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i uz suradnju HGK - ŽK Split okupio je meritorne sudionice, predstavnice tvrtki i institucija, koje su se, svaka iz svog ugla, osvrnule na učinak i posljedice pandemije na žene u poduzetništvu te iznijele očekivanja od post COVID vremena.

Kako se na stolu moglo čuti, pandemija je dvojako utjecala na poduzetništvo žena. S jedne su strane upravo djelatnosti u kojima je veći udio žena (poput savjetovanja, obrazovanja, turizma i trgovine) među najviše pogođenima koronakrizom, te su također mnoge žene samozaposlene ili su vlasnice mikro ili malih poduzeća, na koje je pandemija posebno utjecala. S druge strane, tijekom pandemije je na globalnoj razini došlo do povećanja broja tvrtki koje su pokrenule žene, a iskustva su pokazala da je koronakriza za neke poduzetnice predstavljala pozitivnu prekretnicu za njihovo poslovanje, otvarajući nove poslovne prilike i niše.

''Cijela koronakriza i pandemija na kraju će dugoročno vjerojatno pozitivno utjecati na to da se žene ohrabre i krenu u poduzetništvo jer se pokazalo da novi, dosad ne toliko korišteni oblici rada, imaju temelje i funkcioniraju. Uz taj zaokret i mjere koje se provode na svim razinama, to bi mogla biti dobitna formula za više žena poduzetnica'', rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, koja se posebno osvrnula na sektor građevinarstva i situaciju uslijed potresa u Zagrebu i na Banovini.

Predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug Dragica Jerkov smatra da je pandemija pokazala kako u vrlo kratkom vremenu sve može kleknuti, od države do poduzetništva. ''Pokazala je kako je globalizacija - out, a lokalizacija - in, a  tu mi žene imamo šansu jer je žena poduzetnica vlasnica mikro i malih poduzeća i obrta, koji su zbog veličine lako prilagodljivi'', poručila je Jerkov.

Ravnateljica splitskog Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin osvrnula se na utjecaj pandemije na mentalno zdravlje i organizaciju života žena, osobito majki. Zaposlene majke bile su prisiljene balansirati između cjelodnevne brige o djeci uz svoj posao što je imalo nepovoljan  

utjecaj na ravnotežu između poslovnog i privatnog života. ''Unatoč svim izazovima pandemija nam je pokazala da se većina ljudi može u vrlo kratkom roku uskladiti s okolnostima. No ipak određeni postotak ljudi, onih koji su bili izloženi izolaciji, ili su oboljeli od korona virusa ili doživjeli gubitak člana obitelji, razvio je simptome posttraumatskog stresnog poremećaja. Društvo je pred izazovom omogućavanja stručne pomoći i podrške potrebitima, a svi oni koji primijete probleme trebaju ih rješavati i dati povjerenje stručnjacima“, rekla je Burazin.

Iskustvo prilagodbe poslovanja te pretvaranja krize u poslovnu priliku podijelila je Edita Maretić Dimlić, ravnateljica DES-a, Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, u kojoj su brzo reagirali na pandemiju usmjerivši se i na šivanje pamučnih maski, što je rezultiralo povećanjem prihoda u prošloj pandemijskoj godini u odnosu na 2019., kao i povećanjem plaća zadnje dvije godine.

2020. je bila uspješna i za vlasnicu tvrtke Regjo Consulting d.o.o., ujedno korisnicu Poduzetničkog inkubatora za poduzetnice početnice ŽK Split, Maju Regjo, koja se bavi financijskim i nabavnim menadžmentom, što će joj omogućiti da se u predstojećem razdoblju fokusira na razvoj inovacije plutajućih modula, namijenjenih odmoru ali i poslovanju u smislu mobilnih ureda.

Marketing je djelatnost koja se i inače brzo mijenja i prilagođava okolnostima, što se samo dodatno potvrdilo i u pandemiji, rekla je vlasnica marketinške agencije Libor Marketing Management d.o.o. Jozica Skelin, ujedno zamjenica predsjednice splitskog ogranka Kruga.

Stol je moderirala novinarka Nataša Bakotić, a uz zanimljive teme kojih su se sudionice dotakle, poput prednosti i nedostataka rada od kuće, položaja žena u tehničkim znanostima kao i u socijalnom poduzetništvu, bile su složne u mišljenju da će fleksibilnost i prilagodba biti najvažniji u vremenu pred nama, a da su žene u poduzetništvu i u ovim zahtjevnim vremenima itekako pokazale da mogu, hoće i znaju.

Komentari
* E-mail će biti objavljen na web stranici.