Udruga GTF-IOR još jednom je gostovala u Kninu, ovaj put s Projektom GWEEN: Greening WomEn ENtrepreneurship in Croatia for Climate Smart Economic Growth čiji je cilj jačanje kapaciteta poduzetnica na ruralnim područjima Hrvatske za klimatski pametan gospodarski rast. Organizator ovog događanja je Udruge poslovnih žena Krug Šibenik. U svečanoj dvorani Veleučilišta Marko Marulić okupilo se dvadesetak sudionica poslovnog svijeta, između ostalog zamjenica župana Šibensko – kninske županije Iris Ukić Kotarac, dekanica Marijana Drinovac Topalović sa suradnicama, ravnateljica Inkubatora Krka Kistanje, članice udruge Krug Šibenik, vlasnice OPG-ova i drugih udruga s područja Šibensko-kninske županije.


Riječ je o projektu koji provodi udruga GTF-Inicijativa za održivi rast sa sjedištem u Lici, u partnerstvu s International Development Norway, a financira se sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia Ukupna vrijednost projekta je 70.000,00 EUR. Počeo je u kolovoza 2023. godine, a završit će u travnju ove godine. Šibensko – kninska županija je 18 županija u Hrvatskoj u kojoj je predstavljen. Po riječima Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednice GTF -a na radionicama koje održavaju diljem Hrvatske poduzetnice, nositeljice OPG-a i ostale žene koje se bave nekim poslom žele osvijestiti o važnosti prelaska na održivo poslovanje, implementaciji zelenog poslovnog modela i kružno gospodarstvo u kojem se štiti okoliš i stvara što manje otpada pa je jedna od njezinih poruka ženama bila da je danas otpad koji se stvara u jednoj djelatnosti nekome možda prilika da ga iskoristi i pokrene posao.

„Ti trendovi su krenuli velikom brzinom i mi ne smijemo čekati nego moramo uskočiti u taj vlak. Ne možemo više poslovati bez razmišljanja o klimatskim promjenama i linearnim modelom take-make-waste”, kazala je Mary Ann Rukavina Cipetić. Napomenula je kako je potrebno osnaživanje i osvještavanje žena o biogospodarstvu jer su žene dinamičnije i fleksibilnije od muškaraca. Mary Ann Rukavina Cipetić, inače doseljenica iz SAD -a ,prije dvadeseta godina bila je angažirana na pitanjima ravnopravnosti žena i ženskog poduzetništva u zemljama jugoistočne Europe. Hrvatska je bila prva država koja je donijela Strategiju razvoja ženskog poduzetništva koja više nije na snazi, ali su nas pretekle druge države na Balkanu poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Izvor: Sibenik News